torstai 9. huhtikuuta 2009

Vaihe 9: Illalla nukkumaan ilman äitiä

Yöheräilyt vähenivät yhteen kertaan. Imetin Aslan aamuyöllä, koska silloin hän yleensä heräsi niin, ettei rauhoittunut yhtään. Minulle se sopi, koska yritin olla kiitollinen siitä, että tarvitsee enää herätä vain yhden kerran. Se myös antoi aamulla aikaa heräillä rauhassa ennen aamupalalle kiirehtimistä.

Iltanukutuksen hienosäätöä

Illalla Aslan nukuttaminen ei ollut enää homma eikä mikään. Ihmeellistä! Pitää muistaa koko ajan, että siihen tultiin pitkän työn kautta ja että Pantleyn opeista oli selvästi apua. Aslasta alkoi nähdä, että toistuvat iltarutiinit rauhoittivat häntä ja että hän osasi odottaa, että kohta pääsee nukkumaan. Nukkumaanmenoaikakin alkoi vakiintua noin kello kahdeksaan. Itkut loppuivat melkein tyystin.

Annoimme Aslalle aikaa vakiinnuttaa iltanukahtaminen, ja työskentelimme välissä yöhoitojen kanssa. Se tuotti tulosta, ja siirryimme taas illan hiomiseen. "Ongelmana" oli vielä se, että illalla tarvittiin äiti imettämään ennen nukahtamista.

Pari kertaa olin poissa kotoa illalla nukkumaanmenoaikaan. Kotiin tullessa kuulin jo portaille hirveän huudon. Mies yritti saada poikaa nukkumaan. Kaikki oli mennyt hyvin siihen saakka, kun iltarutiineissa oli tullut imetyksen aika. Asla oli selvästi tajunnut, että äiti puuttuu, ja alkanut itkeä.

Aloimme askel kerrallaan siirtää imetystä kauemmas nukahtamishetkestä. Asla siis oli imetetty ennen sänkyyn laittamista, siten että sänkyyn mennessään hän oli vielä hereillä. Ensiksi tehtiin niin, että valot pidettiin päällä imetyksen ajan ja sammutettiin vasta, kun poika oli laitettu sänkyyn. Seuraavaksi imetyksen jälkeen vielä puettiin yöpuku, laitettiin poika sänkyyn ja sammutettiin valot.

Asla yllätti

Eräänä iltana olin taas menoissani. Tulin kotiin kiirehtien, koska tiesin, että nukkumisaika on käsillä. Ovella olikin vastassa hiljaisuus. Mies katsoi televisiota ja totesi, että Asla oli mennyt täysin itkuitta nukkumaan.

Tavoitteenani oli ollut, että yksivuotiaana Asla osaisi mennä nukkumaan ilman äitiä. Se toteutui viikkoa ennen synttäreitä. Suunitelmissani oli, että se tapahtuisi sen kautta, että imetyshetki loittonee nukahtamishetkestä. Asla kuitenkin otti etumatkaa.

Ilman äitiä nukahtaminen onnistuu vain, jos äiti ei ole kotona. Edelleenkin siis loitonnan imetystä nukahtamishetkestä askel kerrallaan. Nyt on jumittu siihen, että imetys on vaipanvaihdon jälkeen ennen yöpuvun pukemista. Se ei mene vielä kitkatta, joten odotellaan tuloksia rauhassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat