tiistai 28. joulukuuta 2010

Yllättävä purkka

Lapin Kansassa oli vastikään juttua purkasta. Kysymyksiin vastaili yleislääketieteen tohtori Jaakko Halonen.
Minkä ikäisenä purkan pureskelu on turvallista aloittaa.
- 4 - 5 -vuotias osaa jo syödä purkkaa nielaisematta sitä.
Ihmettelen. Kun kävimme Aslan kanssa 2-vuotistarkastuksessa hammashoitolassa, saimme suosituksen kokeilla purkkaa. Siihen asti olin olettanut, että purkan aika on vasta hamassa tulevaisuudessa. Hammashoitajan mukaan jo moni 1-vuotias osaa homman.

Päätin aloittaa harjoittelun heti, siten että lapsi puree purkkaa hetken ja antaa sen sitten hetkeksi pois. Se oli turhaa, kun homma onnistui heti.

Ja lopuksi pieni vitsi*

Lapsen luonnollisen kasvun tukeminen on minulle tärkeää. Selvittelin kerran, miksi nykyaikana tarvitaan paljon oikomis- ja repimishoitoja. Yksi tekijä on pehmeä ruoka. Lasten leuat eivät kasva niin paljon kuin olisi mahdollista, koska ne eivät joudu töihin.

Tässäkin asiassa ajattelin, että asia ei saa jäädä minusta kiinni. Rintaruokinnan jälkeen siirryimme Aslan kanssa (pääasiallisesti) lapsentahtiseen sormiruokailuun. Tulokset eivät ole tilastollisesti kovin vakuuttavia, sillä hammashoitaja oikein ihmetteli, että harvoin 2-vuotiaalla on hampaat noin ahtaasti...

---

*) Lapin Kansan Norjan-kirjeenvaihtajan vakiolause

3 kommenttia:

  1. Oho, pitäisköhän kokeilla tuota purkkaa vuosikkaan kohdalla? :O Jos antaisi vaikka vaan puolikkaan tai jotain. Mekin ollaan osittain sormiruokailtu, tai osittain syötetty, miten sen nyt ottaa. Mutta luotan kumminkin, että lapsi sylkee pois isommat palat joita ei saa jauhettua pienemmäksi/pehmeäksi.

    Hauska loppukevennys:D

    VastaaPoista
  2. Kyllä meillä alle 2-vuotiaana ovat purkkaa ensi kertaa pureskelleet. Oletko muuten kokeillut maidon juontia pillillä ? Meidän kuopus keksi sen kesällä n. 1 ½ -vuotiaana ja näin juonti onnistuu hienosti reissussakin jos omat nokkamukit on jääneet kotiin :)

    VastaaPoista
  3. Joo, monesti tulee aliarvioitu lasta, että eihän tuollanen voi osata. Pitäis vaan luottaa lapseen enemmän. Yllättävän paljon kuitenkin ymmärtävät maailmasta ja asioista.

    Lapsentahtinen sormiruokailu on meilläkin pop. On kiva syödä lapsen kanssa yhtäaikaa samaa ruokaa. :)

    VastaaPoista

Lukijat