keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Kotihoidontukea ei tarvitse leikellä

Kotihoidontuen uudistus on nyt sosiaali- ja terveysministeriön valmistelussa. Hallitushan sopi viime kesänä, että kotihoidontuki rajataan puoliksi molemmille vanhemmille. Myöhemmin tänä vuonna hallitus tekee muutoksista lakiesityksen budjettilakina, jonka sitten eduskunta hyväksyy tai hylkää. Yleensähän se hyväksyy. Muutosten on määrä tulla voimaan 1.8.2015.

Minä olen käyttänyt kotihoidontukea melko paljon, mutta en kaikkea, mitä on ollut mahdollisuus saada. Minulle nimittäin kotihoidontuki on ollut valtava apu työllistymiseen. Siksi kotihoidontukea ei tarvitse leikellä.

Pitää olla työ, mistä jäädä vapaalle

Luulevatko Kokoomus ja SDP, että kaikki vanhemmat ovat ammattikoulusta työhön valmistautuneita duunareita tai virassaan pötköttäviä opettajia?


Likikään kaikissa perheissä ei ole molemmilla vanhemmilla työtä, josta jäädä vapaalle.

Lieneeköhän kotihoidontuki alhaisin päiväraha, jota suomalainen voi saada kotona olemalla? Väitän, että kotihoidontuen aikana ihmiset tekevät valtion hyvinvoinnin kannalta keskimäärin järkevämpiä hommia kuin muiden tukien aikana.

Kotihoidontuen silpominen ei aja ihmisiä töihin, vaan toisten etuuksien, lähinnä työttömyyspäivärahan, nostajaksi.

Harva perhe käyttää kotihoidontuen kokonaan, joten sen rajoittamisesta tuleva säästö ei ole valtiolle kummoinen.

Helppoa rahaa, helppoa aikaa

Kotihoidontuki ei ole rahallista luksusta, mutta se on siinä mielessä helppo raha, että sen myötä saa olla rauhassa kotona. Jos en olisi saanut olla viimeistä vuotta kotihoidontuella, olisin ollut ainakin osaksi työtön. Työttömyyden myötä olisin vienyt lapsia hoitoon, ja olisin ehkä jopa joutunut heittelemään heitä hoitopaikoista toiseen.

Kotihoidontuen myötä minulla oli rauha tehdä uraa. Työtarjouksen tullessa ainoa huoleni oli järjestää lapsille hoitaja. Sain myös tehdä freelancer-töitä kotona. Näin kannoin, lastenhoidon sallimissa rajoissa, korteni sekä perheen että valtion talouden hyväksi.

Omasta puolestani ei ole vähäistä sekään, että kotihoidontuen aikana sain olla rauhassa ja levätä. En pötkötellyt sohvalla, vaan yritin saada äitiyden myötä mullin mallin menneet ajatukseni johonkin järjestykseen. Minulla oli aikaa toipua takaisin työkykyiseksi tekemättä siitä sen suurempaa numeroa Kelalle tai työttömyyskassalle tai sairaanhoitojärjestelmälle.

Minä käytin sitä hallituksen paljon kaipaamaa itseauttamiskykyä.

Kyllä Kokoomus tietää

Monissa perheissä kotihoidontuen nykyinen joustavuus on tuonut valtiolle säästöjä, sillä kotihoidontuen nostajat ovat pysyneet kotona, poissa valtion tukipalvelujen ääreltä. Perheessä voi esimerkiksi maahanmuuttajapuoliso olla kotona ja kotoutua rauhassa, mutta aktiivisesti. Moni on voinut aloitella yritystoimintaa kotihoidontuen suojissa. Toisaalta, jos toinen puolisoista työskentelee yrittäjänä tai vastuullisissa tehtävissä, on luontevaa, että toinen on kotona. Roolien vaihto olisi melkoinen stressi kotona.

Mitä nämä työt sitten ovat, joihin tasa-arvo ei sovi. Luettelenpa vaikka: kunnan johtava lääkäri, aloittelevan yrityksen työntekijä ja ministeri.

Kokoomus tietää asian tämän puolen aivan varmasti. Sen vuoksi perimmäinen tarkoitus on kotihoidontuen leikkaus, ei tasa-arvon edistäminen. Lisäksi Kokoomus tietää, että työelämä on täynnä pätkätöitä, minkä vuoksi perheen voi olla melkoisen mahdotonta suunnitella sitä, kumpi vanhemmista on kotona milloinkin.

En ole alistettu

Perussuomalaisten Hanna Mäntylä oli puolustanut nykymuotoista kotihoidontukea eduskunnassa. STT:n uutisen mukaan Mäntylä oli todennut, että perheissä on perinteiseksi koettuja rooleja, joita ei valtiovallan kuulu lähteä säätelemään. Hyvä, Hanna! Saman uutisen mukaan demari Jouni Backman oli pitänyt Mäntylän lausetta käsittämättömänä todeten, että jos nainen on perheessä alistetussa asemassa, siihen pitää puuttua lainsäädännöllä.

Hyvä Jouni Backman, olenko minä perheessäni alistetussa asemassa, kun olen hoitanut molempia lapsiani kotihoidontuen turvin liki maksimiajan? Olenko? Millä perusteella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat