keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Tapahtui jänniä! Kenelle kerron ja kuinka kiireesti?

Juttelin työkeikalla pelastuslaitoksen miesten ja naisten kanssa. Käsillä ei ollut pelastustehtävää, joten oli aikaa porista. Vaihdettiin siinä kuulumisia puolin toisin; itse kertoilin, millaista on onnettomuusuutisten tekeminen. Kerroin, että joskus iljettää soitella ja kysellä tietoja kesken tulipalonsammutuksen.

Pelastusväki totesi, että ei asiallinen työnteko ole vaiva, sehän kuuluu asiaan. Enemmän heitä haittasivat nykyajan ohikulkijat ja ohiajajat, jotka keskittyvät "lukijan kuvien" ottamiseen eivätkä siihen, että olisivat mahdollisimman vähän haitaksi ja vaaraksi. Toisinaan väki alkaa ikuistaa tilanteita jo siinä hetkessä kuin olisi syy ja velvollisuus ryhtyä auttajaksi.

Töissä olen huomannut, että on olemassa sellainenkin ihmisjoukko, jotka ilmoittavat poikkeustilanteesta ensimmäisenä uutisvihjeisiin eivätkä hätäkeskukseen. Siinä lienee nopean tiedonvälityksen harha, jonka mukaan palokunta ja poliisi saavat tiedot tapahtumista jo ennen kuin niistä kukaan ehtii ilmoittaa. Sama pätee kyllä omaan työhönikin. Yllättävän usein saa kuulla, että miksi ette ole uutisoineet tästä tai tästä. Monesti voi vastata, että tätäpä emme tienneet, mutta kiitos tiedosta, harkitsemme olisiko tässä uutisen aihetta.

Mitä tämä minulle kuuluu?

Taannoin julkisuudessa oli uutinen sairaalan potilastiedoista, jotka olivat sujahtaneet erään potilaan ajanvarauskirjeeseen. Lehtijuttujen mukaan nainen oli kesken viikonlopun ottanut yhteyttä toimitukseen. Yhdessä jutussa oli kuva väärään osoitteeseen joutuneesta kirjeestä. Siitä oli häivytetty henkilötietoja. Kuvaan oli jätetty näkyviin toimenpiteen sisältö ja potilaan kotikunta.

Minulle sopii, että kirjeen saanut nainen toi sairaalan virheen julki. Olisin kuitenkin suonut, että hän olisi jättänyt potilastietolistan lukematta siinä vaiheessa, kun huomasi, että siinä on hänelle kuulumattomia tietoja. Hän kuitenkin luovutti sen vielä edelleen lehdelle valokuvattavaksi. Vaihtoehtona olisi ollut taitella kirje kuoreen ja palauttaa se sairaalalle. Se olisi ollut minusta reiluinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat