tiistai 3. helmikuuta 2009

Vaihe 4: Yksittäisiä apuvälineitä

Olemme ottaneet käyttöön yksittäisiä apuvälineitä, joiden toivoimme auttavan Aslaa nukkumaan paremmin.
  • Unipussi. Auttoi selvästi silloin, kun Asla alkoi pyöriä, ryömiä ja nousta kontalleen. Hän havahtui hereille harvemmin, kun unipussi esti liikkumisen. Kun taidot ja voimat kasvoivat, tämä hyöty jäi. Pysyypä kuitenkin peitto päällä ja poika lämpimänä, kun yöllä nostellaan.
  • Ruskovillan villa-alusta (hoitoalusta). Laitoimme tämän pinnasängyn pohjalle pehmikkeeksi ja lämmikkeeksi. Vaahtomuovipatja+puuvillalakana oli kylmä ja kova yhdistelmä. Auttoi mielestämme hieman sänkyynlaskemisvaiheessa.
  • Unilelu. Asla nukahti monesti nalleansa halaten. Nalle on ollut hänen sängyssään aina. Rätin ideaa hän ei tajunnut. Valitsimme kakkosunileluksi pienen pehmon, jota Pantleyn ohjeiden mukaan hajustimme ihoamme vasten. Pehmoa imeskellen ja heiluttaen Asla on nukahtanut. On auttanut myös häntä pysymään sängyssä - hänellä kun on taipumusta nousta aina ylös. Nyt näyttää menneen siihen, että lelut pitää heilutella ja viskoa sängyn laidan yli ennen nukahtamista. Tulos siis on nolla.
  • Vaunujen puoli-istuva asento. Asla viihtyi vaunuissa noin kuukauden. Sitten alkoi tuskaiset ajat, kun hän vain huusi, kun hänet laittoi vaunuihin. 3 - 4 kuukauden iässä vasta löytyi ratkaisu. Hänet piti tukea vaunuihin puoli-istuvaan asentoon. Siinä hän katseli, kunnes silmä painui kiinni. Olisimmepa keksineet tämän aikaisemmin! Hänen luonteeseensa on kuulunut pienestä asti voimakas tarve nähdä, mitä ympärillä tapahtuu. Kantoliinassakaan hän ei ole viihtynyt kasvot kantajaan päin.

Emme ottaneet käyttöön:
  • Pimennysverhot. Verhojen sanotaan olevan tehokkaita, mutta näillä leveyksillä hyöty olisi marginaalinen. Puolet vuodesta öisinkin on valoisaa, joten uudet ongelmat olisivat kohta edessä. Parempi tottua nukkumaan valoisassa.
  • Nukkuminen eri huoneessa. Joitakin vauvoja tämäkin kylmä tosiasia auttaa nukkumaan rauhallisemmin. Meidän asunnossamme järjestely ei ole mielestämme mahdollista.

1 kommentti:

  1. Unipussi toimi meilläkin. Nyt lapsen tosin niin isot (3- ja 5-vuotiaat), että on ihan muut ongelmat edessä. Kiva nlogi sinulla.

    Eilonwy
    http://luomulaakso.blogspot.com/

    VastaaPoista

Lukijat