tiistai 31. maaliskuuta 2009

Ensimmäiset talvikengät

Aslalle oli aika ostaa talvikengät. Nutukkaat ovat parhaat, mitkä tiedän. Sellaiset siis hankittiin.

Tein tilauksen jo marraskuun lopussa, mutta kengät saimme vasta helmikuun puolivälissä. Siihen asti pärjättiin nippa nappa äitiyspakkauksen tossukoilla. Nämä ovat 1 - 2 -vuotiaan kokoa. Ajattelin, että kasvunvara ei haittaa, nyt kun Asla ei vielä kävele.

Sain käytettynä parit parit pikkuisia talvikenkiä, mutta annoin ne kaverille lainaan. Käytämme itsekin - siis me aikuiset - nutukkaita talvella, joten miksei lapsemmekin. Lämpimämpiä talvikenkiä en tiedä. Ne kestävät hyvin eri säitä.

Erityisen hyvä puoli on ergonomisuus. Lapsellehan kengät ovat tarpeen vain jalkojen suojaksi esimerkiksi säätä ja teräviä esineitä vastaan. Itse jalka kehittyisi parhaiten avojaloin epätasaisella alustalla kävellen. Nutukkaat ovat kauttaaltaan samanlaista nahkaa. Niissä ei siis ole vahvistettua pohjaa. Siksi ne jalassa voi ikään kuin talvellakin kävellä avojaloin. Lumen päällä kävely taas kehittää jalan pieniä lihaksia paremmin kuin lattialla tai asfaltilla kävely. Itse olen kärsinyt monenlaisista jalkavaivoista, jotka meillä länsimaissa ovat hyvin yleisiä. Toivottavasti Asla välttyisi joiltain niistä.

Lapsen kannalta hyvä ja käytännöllinen puoli nutukkaissa on myös se, että ne ovat sekä ulko- että sisäkengät. Pohja pysyy puhtaana ja lumettomana, eikä kenkiä tarvitse riisua joka kerta sisälle tultaessa. Perinteisesti Lapissa kengät puetaan aamulla ja riisutaan illalla.

Perinteisissä nutukkaissahan on kippurakärki. Pyysin, että saisimme tasakärkiset kengät, koska niitä olisi helpoimpi käyttää peitteiden alla vaunuissa, ahkiossa jne. Kenkäheiniä meillä ei sentään ole käytössä. En osaa niitä kerätä.

2 kommenttia:

  1. Mistähän tuommoiset nutukkaat voisi tilata... Olisi ihanat!

    VastaaPoista
  2. Itse soitin Enontekiön kunnan elinkeinotoimistoon ja kysyin, keneltä voisi tilata. Sain pari puhelinnumeroa, ja sillä tavalla kyselemällä löysin tekijän. Jos en olisi löytänyt, olisin soittanut muihin saamelaisalueen kuntiin ja käsityöyrityksiin.

    Kengät ovat olleet kovalla käytöllä. Muita talvikenkiä meillä ei tänä vuonna ole edes ollut. Kovissa pakkasissa on ulkoiltu pitkäänin, mutta kertaakaan ei ole varpaita palellut. Vuoden vanhat kengät ovat jo päässeet kuivumaan, joten niistä lähtee välillä aika paljonkin karvaa. Uskon, että villapohjallisia käyttämällä niitä voi kuivilla talvikeleillä pitää vielä joku toinenkin lapsi. Ensi talveksi tilaamme Aslalle uudet.

    VastaaPoista

Lukijat