sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Lasten aikuisten maailma

Kävimme yksi päivä kaupungilla Aslan kanssa. En oikein nauttinut reissusta, kun halusin antaa lapselle aikaa käpötellä ja katsella sen sijaan, että olisin kiskonut häntä hihasta ja hokenut, että "kävelepä reiphaasti nyt". Ja sitten emme tietenkään ehtineet hoitaa kaikkia asioita.

Kävelimme sisälle Revontuleen (kauppakeskus), jonka ensimmäinen kauppa myy alusvaatteita. Asla pysähtyi tuijottamaan monen neliön kokoista Triumphin mainosta, jossa viehkeä nainen istui alusvaatteisillaan. Mietin, onko tämä nyt ei-toivottu tilanne. Siinä hän seisoi keskellä käytävää ja katsoi kuvaa. Annoin katsoa.

Nyt olen iloinen aloittelevasta Suomi-TV:stä, joka lupaa lähettää sellaisia ohjelmia, uutisiakin, joita lasten kelpaa katsoa. En juuri katsele telkkaria, mutta olen miettinyt, että lähetyksissä ei muisteta enää lainkaan, että lapsetkin näkevät niitä. Ihan kannatuksen vuoksi voisin pitää Suomi-TV:tä auki, jos olisi tarve pitää televisiota auki. Kaupoissa taas haluaisin aina kulkea lööpittömien kassojen kautta. Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula on lööppien osalta puhunut täyttä asiaa.

Jättisuuren alusvaatemainokset kaupungilla ovat minusta vähän kiusallisia, mutta en aio niitä kieltää. Kai minun täytyy vain miettiä, miten osoittaisin lapselle, että hän saa sanoa, jos mainos nostattaa jotain mieleen. Ja pitäisi miettiä myös, miten vastaan lapsen kysymyksiin. Television kanssa on vaikeampaa, ja siksi pidän sen pääasiassa kiinni Aslan nähden. Kerran katsoin eräiden lasten kanssa televisiota, josta tuli kondomimainos. "Ilmapalloja", sanoi lapsi. Minä vain toivoin, että mainos vaihtuisi äkkiä toiseen. Vieläkään en tietäisi, mitä sanoisin.

2 kommenttia:

  1. Liekö se niin vaarallista jos lapsi näkee alusvaatemainoksia, kondomimainoksia tahi lööppejä. Vastaa kuin ne asiat ovat, lapsi käsittelee ja "unohtaa" ne asiat mutta kuitenkin oppii samalla.
    Turha niitä on pumpulissa pitää kolmikymppisiksi.

    VastaaPoista
  2. Lööpeistä olen kyllä eri mieltä. Itse oli lapsena kuukausia ahdistunut, kun luin lööpistä tapauksesta, jossa mies oli mukiloinut toisen hakkaamalla ruuvimeisselillä selkään. Mietin kuukausia, miltä tuntuisi saada ruuvimeisselin iskuja selkään.

    VastaaPoista

Lukijat