maanantai 30. marraskuuta 2009

Luksussynntyssali?

Mitä ihmeellisiä uutisia luen? Lapin Keskussairaalan synnytyssaleista tulee kuulemma luksuspaikkoja. LKS:han ei ole ollut mitenkään tunnettu luksuksestaan, mitä synnyttämiseen tulee.

- Tämä on sitten hyvin vanhanaikainen sairaala, varoitteli nuori mies. Hän oli töissä osastolla ja esittelemässä osastoja eräälle tulevalla synnyttäjälle. Taisi tehdä sen kuiskaten. Taisi olla muualta tullut, tuollainen oikein tietäjämies etelästä. Kertoo meille paremmasta synnytyssairaalasta. Joopa joo.

Minulla ei ole valittamista vanhoistakaan synnytyssaleista. Paitsi että nyt vain yhdessä neljästä salista on amme. Itse en kuullut suositeltavan ammetta. Synnyttäjät eivät tykkääkään siitä. Synnytysjakkarakaan ei kuulemma ole mistään kotoisin. Epämukava kuin mikä, sanoi kätilö, eikä aikonut kyyristellä sen alla lasta vastaanottamassa.

Itse kipuilin tutkimushuoneen suihkussa, ennen kuin käpyttelin synnytyssaliin. Kipusuihkusta olisi ollut apua enemmän, jos siellä olisi ollut kivuliaalle synnyttäjälle sopiva tuoli. Suihkun ainoa kaluste oli mikä lie rautainen pianojakkara, kierteet ja kaikki, mutta ei mitään, mihin nojata. Etsin asentoni suihkun lattialta, sieltä ahtaasta nurkasta. Ja tietenkin suihkuverho kääriytyi ympärilleni. Ihanaa oli kuitenkin, että sain olla suihkussa niin kauan kuin halusin.

Nyt tehtävä uudistus kuulostaa hyvältä. Synnytyssalit ja osastot ovat samassa kerroksessa. Synnytyshetkeä voisi odotella osastolla. Isille tulee oma tila odotteluun ynnä muuhun, samoin osaston taukotila remontoidaan. Luksusta ovat muun muassa synnytyssalien tähtitaivasmainen led-valaistus. Rentoutumista varten tulee ammehuone. En tiedä, onko ammeita jatkossakin vain yksi.

Saapa nähdä, muuttuvatko synnytyskäytännöt, kun ympärillä on nykyaikaiset tilat. Puoli-istuva asento, sukista kiinni, työntö ja välilihan leikkaus. Niin on aina ja aamen?

Vieläkö lastenhoitohuone pysyy?

Hurjimmalta muutokselta kuulostaa, että synnyttänäiden osaston lastenhoitohuone otetaan muuhun käyttöön. Siis LKS:ssahan on vielä sellainen muinaisjäänne kuin lastenhoitohuone. Sinne meidänkin Asla kiikutettiin viereltäni sen enempiä selittämättä. Lähetin miehen perään katsomaan, minne menevät. Tuli kohta tyhjin käsin takaisin. Ei ollut löytänyt paikkaa. Kaveri kertoi esikoisen synnyttyään haahuilleensa osaston käytävillä neuvottomana, kun ei tiennyt, missä lapsi on. Minusta on aivan käsittämätöntä, että äideille ei kerrota, minne heidän lapsensa viedään ja mitä niille tehdään.

Huonekaverini (2 kpl) odottivat turhaan omaa lastaan ensimmäisen päivän imetysateroille. Toinen tappoi aikaansa puhumalla puhelimessa ja kertomalla, että ei vain lasta näy. Viimein tullut hoitaja selitti, että oli ollut koko aamun niin kiire, ettei ollut ehtinyt tuoda. Maito oli annettu pullosta. Toiselle olivat parin tunnin ikäistä lasta tuomassa, mutta äiti nukkui. Eivät herättäneet. Pikkuisen oli tuore äiti herättyään ihmeissään tuon kuultuaan.

Kai hoitajilla on kaunis ajatus antaa äidin levätä. Vierihoitoa ei varmaankaan vastusteta, mutta vanha toimintakulttuuri on lujassa. Ystäväni Tiina oli ilmoittanut, että lapsi, vieläpä esikoinen, pysyy hänen vieressään. Se sopi henkilökunnalle. Minulla oli oma tahtoni täysimetyksen suhteen, eikä sekään ollut osastolla ongelma, vaikka hieman sain kuulla napinaa. Synnytyssalin "älä anna pulloa" -pyynnöstä suivaantunut kätilö on sitten asia erikseen.

Äiti saa tahtoa, mutta tahtomiset pitää tietää itse. Ja ne pitää miettiä etukäteen, kun ei siinä synnytshöyryissä kaikilla pää toimi. On tavallaan selviö, että ainakin ensimmäisen yön lapsi nukkuu lastenhoitohuoneessa, ja nähdäkseni kaikkia lapsia ruokittiin myös pullosta. Nyt osaston huoneet remontoidaan kuitenkin vierihoitoa tukeviksi. Sitä en tiedä, poistetaanko lastenhoitohuone kokonaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat