tiistai 29. kesäkuuta 2010

Ohranjyviä

Bongasin ensi kertaa mainoksen, jossa kaupataan ohraa riisin sijaan. Nyt vasta!

Ohraryynejä on ollut kaupassa jo vuosia ja ilmastoruoastakin on puhuttu jo pari vuotta. Olenkin hämmästellyt sitä, miten hitaasti ohra on tehnyt tuloaan. Edes Pirkka-koekeittiöt sun muut eivät ole sen puolesta juurikaan rummuttaneet. Luulen, että Raision aloittama Torino-ohranjyväintoa lietsova mainoskampanja saa Pirkat ja Yhteishyvätkin kehumaan ohraa.

Minulla on ollut monta syytä käyttää ohraa jo vuosia. Ensinnäkin sen käyttäminen on helppoa. Sitä valmistetaan ja käytetään kuten riisiä - ja samalta se näyttääkin. Meillä kävi vasta vieras, joka kaikessa outoudessaan uskaltautui kattilan kantta korotettuaan toteamaan, että ei ole riisin ystävä. Sain ylpeänä huomauttaa, että minun kattilassani onkin ohraa.

Ohra on kotimaista. Se on halpaa. Se on hyvää. Se sopii riistan kanssa paremmin yksiin kuin riisi. Se on ilmastoystävällistä. Uskoakseni se on moniin riiseihin verrattuna myös ravinteikkaampaa. Perunan se lyö tärkkelysottelussa. Riisiähän puoltavat karppausaatteet, mutta vastustavat ympäristöaatteet. Ohra on hyvä kompromissi.

Ja missä on ohra korvannut riisin? Tietenkin kirkon rappusilla häissämme vuonna 2004.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat