tiistai 16. kesäkuuta 2009

Pottalakkoon

Asla meni pottalakkoon. Ikää oli 1 v 2 kk.

Sanotaan, että lakon syy voisi olla huonoissa kokemuksissa. Asla oli ennen lakkoa vauvarokon kovassa kuumeessa, ja tavanomaisesti käytin häntä vessassa käynnin ja vaipanvaihdon yhteydessä potalla. Välillä hän väsyneenä itki potalla, kun ei jaksanut olla. Tietäähän sen tunteen, kun on itsekin joskus kipeä. Toki hän itki muutenkin. Ehkä lakon laukaisivat kuumeisena koetut ikävät hetket potalla, kun siinä piti parkua ja odottaa, että äitikin on valmis. Voi olla, että lakko olisi voinut tulla muutenkin.

Samaan aikaan Asla oppi kiukuttelemaan. Sekin varmasti vaikutti asiaan. Hän alkoi kiipeillä pois syöttötuolista, vaatia sylissä syömistä (kiipesi pöydälle ja konttasi syliini) ja vastustella vaipanvaihtoa. Kaikenlaista syliin kiikkumista, vaatteissa roikkumista ja muuta oman tahdon ilmausta alkoi olla samaan aikaan.

Aloin olla helisemässä. Ruokaongelmat ratkesivat toistaiseksi nopeasti - niistä voin kertoa toisessa postauksessa. Pottalakko meni siihen, että en jaksanut edes yrittää käyttää häntä potalla.

Asla alkoi käydä potalla noin kahdeksankuisena eli kun osasi istua tukevasti. Kakkavaippoja ei tarvinnut juuri vaihtaa ennen lakkoa, ja muutenkin homma meni hyvin - mutta rennosti. Jos pojan ei tehnyt mieli istua, hän sai mennä. Välillä, jos menohaluja tuntui olevan joka kerta, pistin hieman rajoja.

Aslan lakko toimi niin, että hän alkoi huutaa ja rimpuilla sylissä aina vessaan mennessämme ja vaippaa poistaessamme. Potalle tai vaihtoehtoisesi pöntölle häntä ei saanut, koska hän jännitti itsensä tikkusuoraksi ja huusi. Jotakin työkaluja olisi tarvinnut, jos olisi halunnut hänet väkisin taivuttaa. Järkeni sanoi heti, että väkisin ei kannata hommaa hoitaa. Yritin pysyä rauhallisena ja iloisena, mutta Asla ei enää suostunut lainkaan potalle.

Minua alkoi ahdistaa. Ajattelin, että haluan selvittää asian nopeasti. Aluksi päätin ottaa selvää ja yrittää hankkia tietoa vessatuksesta ja sitten yrittää ratkaista ongelman jotenkin muuten kuin "sopivaa aikaa" odottamalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat