perjantai 2. joulukuuta 2011

Työtä tekevien joukko on sekalainen

Uutta työntekijän elämässä I: Vakinaiset ja määräaikaiset vastapelureina

Ne, jotka ovat äänekkäimmin ajaneet työntekijöiden oikeuksia, ovat lujimmin polkeneet työntekijöiden asemaa. Suomessa on nyt kahden kerroksen työläisiä. On niitä, joilla on vakituinen työsuhde, jossa on paljon oikeuksia joustoihin. Sitten on niitä, joiden tehtävä on paikata näitä joustoja.

Se, joka määrittelee työelämään liittyviä asioita työntekijän ja työnantajan näkökulmista, porisee vanhanaikaisia. Sellaisella vastakkainasettelulla ei ratkaista tämän päivän työelämän ongelmia. Vastakkain ovat vakinaiset ja määräaikaiset. - Siis eivät he keskenään ole vastakkain, mutta silloin, kun puhutaan työntekijän asemasta. Ei ole yhtenäistä "työntekijöiden" luokkaa enää, jos on koskaan ollutkaan.

Uutta työntekijän elämässä II: Työntekijä - Ammatinharjoittaja - Yrittäjä

Olen ammatiltani journalisti. Se on villi (siis kummallinen tornionlaaksolaisittain sanottuna) ammatti. Lehtitaloihin tunkee toimittajiksi haluavia ovista, ikkunoista ja hissikuiluista - osa vielä oikein rahan kanssa. Sitten tuo sama ammattinimike roikkuu vuodesta toiseen arvostettujen ammattien listan häntäpäässä jatkuvasti, yhdessä puhelinmyyjien kanssa.

Itsenäiset ammatinharjoittajat ovat kasvava joukko suomalaisessa työelämässä. Journalistien joukossa heitä on ollut paljon jo pitkään, ja Jounralistiliitolla voisikin olla paljon osaamista myytävänä freelancer-asioissa.

Journalistiliitto ja muutamat muut liitot vaativat, että itsensä työllistäjien asemaa pitää parantaa työelämässä. Minusta siinä olisi yksi ratkaisu pätkätyöongelmaan, kun ihminen voisi aiempaa helpommin ja turvallisemmin tehdä useita projekteja sen sijaan, että epätoivoisesti haikailisi pysyvää työsuhdetta. Pätkätyöt eivät katoa, niin ikävää kuin se onkin. Ilmiön kanssa on vain elettävä.

Ja vielä osa III: Uutta työn tekijän elämässä

Jos työntekijöitä ei voi niputtaa, ei voi niputtaa yrittäjiäkään. Minuun ei tehoa puhe "yrittäjien aseman parantamisesta", jos ei määritellä sitä, millaisia yrittäjiä tarkoitetaan. On aivan eri asia puhua toiminimellä tapahtuvasta yrittämisestä - siis yhden miehen puljuista - kuin 150 henkeä työllistävän yrityksen omistajasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat