lauantai 31. joulukuuta 2011

Kohtuullinen talo

Trendinenäni taisi olla kunnossa silloin, kun aloin asuntokauppahommiin. Etsinnässä oli sopivan kokoinen asunto - sellainen, jota on varaa pitää lämpimänä ja jonka jaksaa itse siivota. Olin ostaja, jonka mielestä suuret olohuoneet, isot eteiset, välitilakäytävät ja varteenotettavat romunkeräystilat laskivat asunnon arvoa.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola on ennustanut blogissaan, että isot talot voivat pian jäädä myymättä:
Joku ehkä muistaa, kuinka nopeasti suhtautuminen katumaastureihin viime vuosikymmenellä muuttui, kun ilmastotalkoiden ja käyttökustannusten merkitys voimistui automaailmassa. Hummerit siirtyivät hetkessä halutuimpien autojen joukosta hyljeksityimpien joukkoon. Asuntojen osalta tämä kehitys on vasta edessä. ... On iso riski, että suuret asunnot, korkeat olohuoneet ja komeat huvilat ovatkin itse asiassa muuttumassa tavoitetilasta ongelmaksi.
Tuo kirjoitus julkaistiin viime talvena, ja viimeistään syksyllä uutisissa alettiinkin korostaa, että hulppeille asunnoille ei ole enää ostajia entiseen malliin.

Tuhlailu ei ole lempipuuhaani muutenkaan. Yhtenä talvena katselin hämmästelin tuttavan auki olevia ikkunoita. En kuitenkaan osannut perustella, miksi läpiveto pitkin päivää ei ole 20 asteen pakkasella suositeltava tuuletuskonsti. Tiedän, että täällä meillä, suorasähkölämmitteisessä talossa, se ei tule kuuloonkaan, mutta en tiedä, millaiset vaikutukset sillä on kaukolämmitteisessä rivitalossa. Koska inhoan perustelemattomia neuvoja, tyydyin vain ihmettelemään. Jos haravaani joskus osuu täsmällinen tuuletustieto, lupaan jakaa sen.

Pieni talo riittää

Palaan vielä Metsolan blogiin. Hän kirjoittaa, miten pienet asunnot varataan rakenteilla olevista taloyhtiöistä ensin. Ja ihmettelee, miksi niitä ei rakenneta enempää. Täällä Rovaniemelläkin rakennuttajat voisivat havahtua siihen, että heidän rakentamansa isot omakotitalot ovat niitä jotka keikkuvat Lapin Kansan asuntoliitteen mainoksissa pisimpään. Olisiko niissä sitten kuitenkin niin hyvä kate, ettei kannata tehdä sellaisia taloja, joita ihmiset oikeasti haluavat ostaa?

Ympäristöystävällisintä olisi olla ilman omakotitaloa. Sitäkin mietin, silloin kun kiinteistön myyntiesite oli kädessä. Panin harkintapuntariin monia asioita ja arvoja, ja tähän sitten päädyttiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat