torstai 12. joulukuuta 2013

Petokiistoissa on kyse muusta kuin pedoista

Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee ahman kannanhoitosuunnitelmaa. Ahma on Suomen suurpedoista ainoa, jolta kannanhoitosuunnitelma on puuttunut. Vasta sitten, kun on pitkäjänteinen suunnitelma, voidaan tosissaan miettiä, mitä ahman aiheuttamille tuhoille voisi tehdä.

Lappilaisena ympäristönsuojelijana ja metsästäjänä olen aina vähän kahta mieltä petoasioissa. Välillä olen enempi susipuolta, välillä enempi pyyntipuolta ja joskus tallaan niitten välissä.

Ahmapuhe on tylsää

Ahmakeskustelu on vähän tylsää. Ahman rauhoitus on ollut niin täydellistä ja haitat niin lappilaisia, että siitä ei ole tarvinnut suurisuisten lausua mitään.

Aivan toista on puhua susista. Mitä mainioin keskustelu käytiin Ylen Susi-illassa. Siellä keltatukkainen helsinkiläiskirjailija sanoi, että "eiks sinne maalle vois tehdä jotain aitoi, et ne sudet pysyis sit poissa". Monelle keskustelun taso oli siinä sanottu. Kantalappilaisena löysin keskustelusta kuitenkin syvempiä sävyjä. Ja ymmärsin, että pitää olla aikamoiset velhot setvimässä susisolmua, jos se aiotaan saada oiottua.


Sudessa on kyse paljosta muustakin kuin sudesta. Jos osasi kuunnella Susi-illassa maanviljelijää, poroisäntää ja salapyytäjää, pääsi paljosta perille. Heitä ei nimittäin susi pelottanut kuten Länsi-Suomen Tiltua. Heitä se ärsytti.

Maanviljelijä, poroisäntä ja salapyytäjä sanoivat, että susiasiassa korostuu ihmisten turhautuminen siihen, että yhteiskunta ei vastaa heidän tarpeisiinsa. Herrojen päätöksellä on viety verokonttorit, sairaanhoitopalvelut ja tienhoito ja tuotu tilalle ekomaksut, kalliit katsastushinnat ja digitaaliset televisiolähetykset. Kun vielä levitetään koko maahan sudet, jotka vievät karjan ja vaarantavat elannon, se on liikaa.

Sen päälle on jotain syvempää, jota en olisi ymmärtänyt ilman salapyytäjä Kari Tikkusen puheita.
"Olen ite nähny, ko susi tappaa samaan läjään hirvilehmän, sen kaks vasaa ja vielä jäniksen."
Studioon koitti hiljaisuus. Tikkunen sanoi nähneensä jotain. Hänellä oli kokemus, jota kukaan ei voinut kiistää (vaikka mieli olisi tehnyt).
 
Susikiista on enää ainoita asioita, jossa maaseutujen ihmiset voiva tuntea olevansa voimissaan viranomaisten edessä. Maatalouden EU-kiemurat, kuntien velvoitteet ja muu byrokratia on pannut heidät jo polvilleen. Maalla ja metsässä he ovat päteviä ja heillä on asiantuntemusta. Siitä he eivät halua luopua, sillä se on jotain, missä on vielä valtaa.

Hyvä kysymys!

Näillä sanoin yhdyn mieluusti Lapin Kansan esittämään kysymykseen:
 "...mitä asiasta tuumii petopolitiikassaan täysin epäonnistunut Jyrki Kataisen (kok.) hallitus?" (29.4.2013).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat