tiistai 10. joulukuuta 2013

Voi voi, sanoi lehtimies

En voi käsittää, miten tällainen uutinen voi olla olemassa: Susia pelästynyt hevonen pudotti koulutytön (Iltalehti).

Jos venäläinen kuvatoimisto hankkii kuvansa Titanic-elokuvasta, Iltalehti etsii uutisensa saduista, tällä kertaa Punahilkasta.

Paljon myöhemmin Iltalehti saikin tehdä uutisen siitä, että se oli tehnyt virheellisen jutun. "Hieman yli 10-vuotias" koulutyttö paljastui 26-vuotiaaksi naiseksi. Vähän muitakin asioita oli pielessä; sudet olivat koiria, joilla oli panta.

Uutistoimittaja äänessä

Parhaat oppini uutistyöhön olen saanut STT:ssä. Kas, sehän onkin UUTIStoimisto. Ykkösohje on, että uutisen pitää olla luotettava. Sen sisältö pitää tarkistaa vähintään kahdesta lähteestä. Kiireellisessä uutisoinnissa on eri säännöt, sillä niissä lähteet tarkastetaan jälkikäteen.

Tuo koulutyttö-susi-uutinen hävettää minua. Meitä on paljon toimittajia, jotka emme halua tuollaisia kirjoittaa. Valitettavasti jotkut haluavat suoltaa juttuja nopeasti, mutta vielä valitettavampaa on, että kaikkia toimittajia ei perehdytetä työhön kunnolla. Kaikissa toimituksissa ei ole edes mietitty sitä, mikä on uutinen tai millainen sen pitää olla.

Parhaimmillaan uutistoimitus on niin varma osaamisestaan, että työn periaatteet ovat julkisia. Julkinen on myös STT-Lehtikuvan tyylikirja.

Peitset tanassa

Jos et ole vielä kuullut Nazisin taistelusta, perehdy ihmeessä. Jos olet jo kuullut, olet varmasti naurusi jo hotkaissut. Nazisin taistelusta löytyy perustietoa täältä.

Sehän oli MTV3:n käännösvirhe, jonka pohjalla oli natsit (engl. Nazis). Moni toimittaja katsoo käännösvirheen olleen lopultakin hauska, inhimillinen kämmi. Mutta on se myös hyvä esimerkki siitä, että uutistoimittajan rutiineihin kuuluu tarkistaa, ettei kirjoita täysiä pöljyyksiä. - Siis jos työnantaja ei ole vetänyt kuristuspankaa liian tiukille.

Nazisin taistelu oli hauskaa, mutta varsin nolon uutiskämmin perässä saamme palata Iltalehteen. Viime tammikuun uutisessa sanottiin, että Perussuomalaisten Matti Putkonen luuli Pekka Haavistoa kokoomuslaiseksi.

Häpeällistä ei ole se, että toimittaja mokasi ("niitähän sattuu"), vaan se, että moka paljastaa toimittajan asenteen. Jos perussuomalaisen puheessa kuulostaa olevan virhe, niin SEHÄN ON VIRHE. Linkittämässäni uutisessa oikaisu on kirjoitettu alkuperäiseen juttupohjaan, joten näyttää siltä, että se on julkaistu samana päivänä. Oikeasti oikaisu tuli usean päivän, muistaakseni jopa viikon viiveellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat