maanantai 10. syyskuuta 2012

Tunturituulien voimaa

Muoniossa on tutkittu matkailijoiden ajatuksia tuulimyllyistä. Metsäntutkimuslaitoksen tutkimuksen mukaan matkailijat arvelevat, että tuulimyllyjen myötä heidän halunsa lomailla alueella vähenisi. Muoniossa myllyjä suunnitellaan korkean Mielmukkavaaran päälle.

Tuollaisesta tutkimuksestahan seuraa se, että matkailuyritykset vastustavat tuulimyllyjä. Ovat varmasti vastustaneet ennenkin, mutta nyt vasta sitä tekevätkin.

Mutta siinä lappilaiset myyvät itsensä.


Aitoa

Ruuhkaisimmissa paikoissa, kuten Rovaniemellä tai Levillä, aitous on valunut jokeen jo aikaa sitten. Muoniossa ja Käsivarren Lapissa voisi kuitenkin vielä uskaltautua luottamaan siihen, että Lappi on sitä mitä on.

Tuulimyllyjen vastustaminen vie meitä kohti pintakulttuuria. Matkailija on kuin entisajan vitsin blondi: mihin sitä voimalaa tarvitaan, kun sähkö tulee pistorasiasta.

Joku rohkea voisi kehittää matkailua toiseen suuntaan. Tuulimyllyt pitäisi myydä matkailijoille. Vähän niin kuin Tornionjoen suulla pullotettu Lapin Kulta oli Tunturipurojen raikkautta, Muoniossa matkailijan hiustenkuivaimesta puhaltava ilma voisi olla tunturituulien voimaa.

Pikku lisä

Matkailuyrittäjät ovat saaneet lisää kuuntelijoita nyt, kun kunnassa kompastellaan hankkeen kanssa muutenkin. Kunta oli tekemässä aiealueesta maankäyttösopimusta tuulivoimayhtiön kanssa, kunnes ilmeni, että sopimuksen voi tehdä vain maanomistajan kanssa. Maan omistaa metsähallitus.

Höh! En tiedä, mikä siinä oli epäselvää. Minusta kuulostaa oudolta, että maankäyttösopimuksen voisi tehdä joku muu kuin maanomistaja. Kunnalla on toki valta kaavoittaa alue, miten haluaa.

Tässä pari uutista. Olisipa ollut makeaa, jos joku toimittaja olisi ollut asian päällä ja hoksannut, että kunnan päätös ei ole aivan toimiva. Toivon, että toimittajilla olisi juttuja kirjoittaessaan aikaa edes hieman googletella sanoja, joita uutisessa käyttää.

Ylen uutinen sopimussuunnitelmista
Lapin Kansan uutinen uudesta ongelmasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat