keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Ylen ylistämistä

Ylestä olisi paljon kirjoitettavaa, mutta vähän kirjoittajia. Tai ehkäpä kirjoittajia olisi, mutta julkaisijoita ei.

Yle itse ei voi käydä itseään liiemmalti kehumaan. Muut Suomen uutismediat taas ovat yrityksiä, jotka kokevat Ylen kilpailijakseen. Ne kyllä yrittävät saada Yle-uutisointinsa näyttämään reilulta ja tasapuoliselta, mutta sitä se ei ole.

Ylehän on kaikkien mielestä hyvä ja tärkeä. Se on ainoa valtion omistama media, sillä muut Suomen lehdet ja mediat ovat riippuvaisia mainostajista, tilausmaksuista ja muista rahoittajista.Ylekin saa rahaa yleisöltään, mutta maksu on veroa, ei tilausmaksua.

Oma vika. Miksi siinä ruikutat?

Ylen ja muiden medioiden välille aiheuttaa riitaa se, että Yle tekee kaikenlaista. Se tuottaa uutisia, yrittää huvittaa niin nuorisoa kun vanhusoakin ja jopa keksii nettisivuilleen kaikenlaista tekemistä. Yle tarjoaa ilmaiseksi kaikkea sitä, millä muut yrittävät tehdä rahaa. Ja se on hiertävä kivi lehtipomojen saappaissa.

Moni ei ehkä ole hoksannut, että perinteiset suomalaiset sanomalehdet ovat tavallisia yrityksiä, jotka toimivat markkinoiden ehdoilla. - Tosin sananvapauden edistämiseksi niiden toimintaa on hieman myös tuettu. Kaupalliset mediat ovat järjestäytyneet Viestinnän keskusliitoksi. Se ja sen jäsenet ovat useaan kertaan esittäneet Ylen toimintaan kaikenlaisia rajoituksia. On jopa sanottu, että Yleltä pitäisi kieltää tekstien julkaiseminen netissä. VKL haluaisi, että Yle hoitaisi vain sellaista toimintaa, jota kaupalliset toimijat eivät kykene hoitamaan. Siis soittelisi sinfonioita, lähettäisi viittomakielisiä uutisia ja pitäisi suomenruotsalaiset tyytyväisinä.

Eivät yksityismedian ongelmat Ylestä johdu, vaan siitä, että ne eivät ole osanneet kehittää palvelujaan. Mediataloissa olisi jo aikaa sitten alkaa panostaa muuhunkin kuin journalismiin. Netti nähtiin liian pitkään paperilehtenä, vaikka oikeasti sitä pitäisi verrata painotaloon, jossa on ihan omat ammattilaisensa hommissa. Mediatutkijat ovat tästä varsin yksimielisiä.

Suomalaisissa lehdissä käydään vieläkin keskustelua siitä, pitäisikö uutisista periä maksuja. Minusta se alkaa olla jo vähän myöhäistä. Lehdet itse ovat totuttaneet lukijat maksuttomiin nettiuutisiin. Lisäksi uutiset kopioidaan kuitenkin ilmaiseksi saataville varsin pian julkaisunsa jälkeen. Uutisten nopeudella sen sijaan voisi tehdä hieman rahaa.

Nyt lehtipomoilla loksahtelee varmasti vähän väliä suu auki, kun ulkomailta tulee esimerkkejä sellaisista ihmeistä kuin vaikkapa uutispeleistä. Sitä se tarkoittaa, että asia pitäisi osata ajatella ihan uudella tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat