maanantai 25. tammikuuta 2010

Kummallisia metsästäjiä

Metsästys on Suomen kummallisimpia asioita. Metsästäjäksi alkavan on liityttävä metsästäjärekisteriin, jolloin hänestä tulee myös riistanhoitaja, paikallisen riistanhoitoyhdistyksen jäsen. Riistanhoitoyhdistykset ja riistanhoitopiirit taas ovat maa- ja metsätalousministeriön alaisia yksikköjä.

Entäpä jos vaikka hoitajiksi aikovat rekisteröityisivät omiin sairaanhoitoyhdistyksiinsä ja -piireihinsä, jotka taas olisivat sosiaali- ja terveysministeriön alaisia?

Metsästäjä maksaa vuosittain harrastuksestaan riistanhoitomaksun (ns. metsästäjäkortti). Se oikeuttaa hänet metsästämään, jos hänellä on käytössään maa-alue, missä metsästää. Metsästyshän ei ole jokamiehen oikeus.

Entäpä jos hoitaja maksaisi vuosittain sairaanhoitomaksun, joka oikeuttaisi hoitamaan sairaita?

Riistanhoito on maa- ja metsätalousministeriön alaista työtä, jota tekevät vapaaehtoiset lähinnä metsästämällä riistaa. Kaikki metsästäjät kuuluvat riistainhoitoyhdistyksiin, mutta läheskään kaikki eivät toimi niissä. Riistanhoitoyhdistykselle on pakko löytyä hallitus ja muut toimijat paikkakunnan metsästäjien joukosta. He tekevät työtä yleensä vapaaehtoisina. Tuo työ on muuta kuin metsästystä - paperityötä, laskentoja sun muuta.

Entäpä jos hoitajista osa joutuisi hoitajantyönsä ohella tekemään potilaskortistoista, vastaamaan ajanvarauksiin ja raportoimaan hoitotoimenpiteistä ministeriölle? Entäpä jos paikallisten hoitajien pitäisi vain valita nämä taustatyön tekijät omasta porukastaan ihan omin avuin, oli halukkaita tai ei?

Maa- ja metsätalousministeriö päättää vuosittain, mitä eläimiä saa metsästää ja kuinka paljon. Joistakin eläimistä metsästäjät vielä maksavat lisäksi kaatolupamaksun, jolla rahoitetaan riistanhoitotyötä.

Entäpä jos hoitajienkin pitäisi jokaisesta suuresta operaatiosta maksaa erillinen toimenpidemaksu?

***

Entäpä jos metsästäjät heittäisivät metsästämästä ja vieläpä maksamasta siitä, että tekevät valtion töitä? Kauanko menisi, että hirvi kurkistelisi itse kunkin akkunan ja auton edessä?

1 kommentti:

  1. Sairaanhoidostahan maksetaan? Ja kallisti. Joka operaatiosta jotain, reseptistä ja sairaalapäivästä. Köyhä on niitten kanssa helisemässä. Ei köyhänä ole viisasta sairastaa, Samoin metsästyksestä maksetaan? Köyhimmät ei siitäkään "huvista", tarpeeseensa ottavat. Minutkin aivopestiin lapsena, koululaisena, suomessa ei mikään maksa kuten ei suuressa naapurimaassakaan. Ja kissan viikset. Moni sairas olisi terveempi ilman kustannuksia.
    Konkurssi uhkaa pitempi aikaistyöttömiä,- ja sairaita.
    Köyhänä ei ole varaa edes sairastua.

    VastaaPoista

Lukijat